• Napotki za nakup ustrezne dvigalke

Napotki za nakup ustrezne dvigalke

Nazaj

Katero dvigalko moram kupiti? Hidravlično ali pnevmatsko?

Preden se torej poglobimo, si vzemimo minuto, da natančno določimo, kaj točno so dvigalke. Te dvižne naprave uporabniku omogočajo potrebno mehansko prednost za dvigovanje težkih bremen.

Uporabniki naše spletne trgovine boste morda ugotovili, da v tej kategoriji zajemamo številne izdelke, vendar se bomo v tem članku osredotočili na talne dvigalke, med katere uvrščamo krokodilke, ročne, pnevmatske ter pnevmatsko-hidravlične dvigalke.  

Čeprav imajo talne dvigalke različne načine uporabe, se velika večina uporablja za dvigovanje avtomobilov ali tovornjakov. Talne dvigalke uporabljajo različne mehanizme za izvajanje dvižne sile: najpogosteje ti mehanizmi vključujejo hidravliko, pnevmatiko ali vijake.

Kaj so dvigalke?

Eden najpomembnejših in najbolj razširjenih pripomočkov, ki jih najdemo v domačih garažah in profesionalnih delavnicah, je zanesljiva talna dvigalka. Zasnovana za lažjo dvigovanje vozil spada med ključna orodja v arzenalu vsakega avtomehanika in vulkanizerja. Če delate kot poklicni mehanik ali želite opraviti popravila na vozilih v lastni delavnici, so dvižne naprave ključne pri izvajanju določenih nalog. Delo pod vašim vozilom pomeni tudi, da potrebujete trpežne dvigalke in kakovostne podstavke, da zagotovite svojo varnost.

Dvigalke so pogosto tudi orodje, ki je povezano z nesrečami pri delu, zato moramo biti pozorni na številne pasti na katere lahko naletite pri nakupu in med uporabo tega orodja. V tem članku vam bomo predstavili osnove in vrste talnih dvigalk, zakaj jih uporabljamo, na kaj morate paziti pri nakupu, ter kako zagotoviti večjo varnost pri uporabi le teh.

Kdaj in zakaj jih uporabljamo?

Večina avtomehanikov, od ljubiteljskih do profesionalnih, bo v določenem trenutku pri delu na svojem avtomobilu ugotovila, da potrebujejo dvig oz. dodaten odmik od tal, da bi si zagotovili boljši dostop do različnih komponent vozila.

Daleč najpogostejši razlog za dvig avtomobila nastopi pri menjavi olja, kjer si mehanik želi omogočiti večji dostop do izpustnega čepa oljne posode. Seveda ne smemo pozabiti na letno menjavo gum, kjer morajo vulkanizerji dvigniti vozilo, da sploh lahko snamejo staro in namestijo novo pnevmatiko. Drugi običajni postopki vključujejo menjavo zavornih ploščic, ter delo na menjalniku, vzmeteh in izpušnem sistemu.

Poleg dviganja samega avtomobila se talne dvigalke pogosto uporabljajo tudi za dviganje motorja, da se zagotovijo boljši delovni pogoji. Primer, kdaj bi bilo to potrebno, je med postopkom zamenjave nosilca motorja.

Katere dvigalke poznamo?

Tukaj pri Lincosu klasificiramo dvigalke v 4 kategorije: talne dvigalke, ročne dvigalke, pnevmatske dvigalke in pnevmatsko-hidravlične dvigalke. Vendar nabor dvižnih pripomočkov ni omejen le na te štiri tipe. Najbolj prepoznane dvigalke so verjetno škarjaste dvigalke, ki se pogosto uporabljajo pri manjših lažjih avtomobilih, saj je njihova nosilnost običajno ocenjena na eno ali dve toni. Zaradi manjše oblike in prenosljive zasnove so pogosto vključena v osnovni opremi avtomobila. Prednost škarjaste dvigalke je njena varnost, zlasti v primerjavi z drugimi dvigalkami, ki zahtevajo več pozornosti in strokovnega znanja.

Farm dvigalke, imenovane tudi kmetijske, terenske ali offroad dvigalke, se pogosto uporabljajo za kmetijsko opremo, vendar vam ni potrebno biti kmet ali delati na traktorju. Pravzaprav jih veliko ljudi uporablja za terenska vozila in vozila z visokim odmikom od tal. Te dvigalke se enostavno shranijo v prtljažniku terenskega vozila. Z njimi lahko zamenjate pnevmatike, vendar so zasnovane tako, da vozilo odlepijo od težkega blata ali razgibanega terena. Kmetijske dvigalke lahko uporabite tudi kot vitel ali vpenjalo, zaradi česar so v določenih situacijah izjemno univerzalno orodje.

Talne dvigalke

Talne dvigalke, imenovane tudi hidravlične dvigalke ali krokodilke, spadajo verjetno med najbolj priljubljen tip dvigalke, h kateremu se zaradi večjega udobja nagiba večina mehanikov. Običajno je sestavljena iz ogrodja s štirimi kolesi, v katerem sta nameščena en ali dva hidravlična cilindra.

Cilinder dviguje in spušča ročico z majhno gumirano ploščadjo, ki se prime na podvozje vozila. Hidravlične talne dvigalke imajo običajno snemljivo ročico, ki pri potiskanju navzdol sproži dvižni mehanizem. Za njihovo uporabo torej ni potrebno veliko mehaničnih izkušenj.

Prednosti te vrste dvigalk so v tem, da so izjemno enostavne za uporabo, saj za dviganje vozila ne zahtevajo veliko fizičnega napora. Poleg tega imajo pogosto tudi zelo visoko maksimalno višino, kar omogoča dvig avtomobila višje od tal kot pri drugih vrstah dvigalk. Kolesa na vozičku pripomorejo tudi k temu, da je dvigalo pravilno nameščeno pod avtomobilom, kar pomaga odpraviti nagib dvigalke in omogoča večjo varnost pri delu.

Edina pomanjkljivost te vrste dvigalk je cena in dejstvo, da so lahko precej težje in večje, kar pomeni nekoliko manj prenosljivosti kot druge vrste dvigal.

Pri izbiri talnih dvigal za vaše vozilo boste morali upoštevati težo avtomobila. Na splošno morajo biti talne dvigalke ocenjene na najmanj tri četrtine teže vašega vozila. Čeprav talna dvigalka dvigne le del vašega avtomobila, ne pa celotne teže vozila, so preobremenjene dvigalke lahko nevarne. Prav tako so težje za upravljati.

Ročne dvigalke

Ročne dvigalke oz. sveče so vrsta hidravličnih dvigalk in so podobne steklenički z podolgovatim valjastim ohišjem. Podobno kot pri talnih dvigalkah se tudi pri ročnih dviguje s pomočjo hidravličnega mehanizma. Sestavljene so iz koncentričnih cilindrov, ki zagotavljajo togost in, ki jih, podobno kot pri talni dvigalki, sproži hidravlični tlak, ustvarjen pri potiskanja ročice.

Te vrste dvigalk so po navadi cenovno ugodnejše od talnih, zato so priljubljene kot sekundarni komplet za profesionalne mehanike in kot glavno orodje za ljubitelje ljubiteljev in popravila v stanovanju. V primerjavi z drugimi dvigalkami, imajo te precej večjo dvižno moč. Vendar glavna prednost teh dvigal je njihov majhen odtis. Če delate z omejenim prostorom ali na neravnih površinah (kar ni priporočeno), vam majhen odtis v nekaterih situacijah omogoča večjo stabilnost in varnost pri delu.

Slabost teh dvigalk je v njihovi višini. Pri dvigovanju vozil ne pridejo skoraj tako nizko kot škarjasta ali običajna talna dvigala. Zaradi tega jih je težko uporabljati na spuščenih avtomobilih in celo številnih športnih avtomobilih ali limuzinah. Najpogosteje se uporabijo pri dvigovanju terenskih vozil, saj vprašanja glede odmika od tal niso toliko zaskrbljujoča.

Pnevmatske dvigalke

Te dvigalke so res nekaj posebnega. V primerjavi s tradicionalnih dvigalkah so lahke in omogočajo izredno hiter dvig vozila (po navadi manj kot eno minuto). S pomočjo stisnjenega zraka iz zunanjega kompresorja se napolnijo tri zračne blazine, ki so dovolj močne, da enostavno zdržijo težo dvignjenega vozila. Trpežnost teh dvigalk se izkaže tudi pri uporabi na drugih področjih, kot so gradnja in vzdrževanje letal, preusmerjanje cevovodov in železnic.

Slabost teh dvigalk se izkazuje v ceni. Ta ni omejena le na dvigalko, ki je po navadi višja od hidravlične dvigalke z isto zmogljivostjo, ampak zajema tudi ceno kompresorja. Četudi je kompresor neizogibna oprema v vsaki delavnici, ga je treba upoštevati pri nakupu pravilne dvigalke. Hkrati pa ta navezanost na zračni priklop omejuje zmožnosti uporabe pnevmatske dvigalke.

Pnevmatsko-hidravlične

Dandanes so hibridne naprave, imenovane pnevmatsko-hidravlične ali zračno-hidravlične talne dvigalke, najbolj zahtevane za težka vozila (pogosto tovornjake) z večjo razdaljo od tal. Njihovo delovanje temelji na hidravličnem dviganju in pnevmatskem krmiljenju.

Takšno napravo poganja stisnjen zrak, ki aktivira njene dvižne mehanizme. Hidravlika je odgovorna za dvig sedla, pnevmatika pa deluje kot oljna črpalka, ki izključuje uporabo grobe ročne sile.

 


Varnost

Nad vsem drugim je pri delu vedno najpomembnejša varnost. Tako je tudi pri delu z dvigalkami in še posebej pri posledičnem zadrževanju pod vozilom. Malo zdrave pameti gre daleč, vendar obstaja nekaj vidikov varnosti, ki morda niso tako očitni. Spodaj je naveden seznam nekaterih osnovnih varnostnih načel in nasvetov, ki jih morate upoštevati pri vsakem dvigu vozila s pomočjo dvigalke.1. Nikoli ne zaupajte svoji talni dvigalki, da bo sama podpirala vaš avto. Vedno uporabljajte stojala.

Vsaka mehanska komponenta, ki je bila kdajkoli zasnovana, lahko teoretično odpove, vendar mehanske komponente, namenjene premikanju, po navadi odpovejo z večjo hitrostjo. Talna dvigalka spada v slednjo kategorijo.

Precej logično je, da hidravlične dvigalke zaradi obrabe hidravličnih komponent sčasoma odpovedo. Vendar namesto, da dvigalka v določenem momentu popolnoma izgubi zmogljivost, dvigalka počasi začenja spuščati dvignjeno vozilo.  

Čeprav bi večina mislila, da je to počasno spuščanje dvigalke neka pozitivna lastnost, ki bi človeka rešila pred nesrečo, pa v resnici temu ni tako. Počasno popuščanje dvigalke pogosto ni takoj opazno in lahko zakasni odziv mehanika, ki v tistem trenutku leži na hrbtu in se lahko le omejeno in počasno premika.

Vendar ne obupajte nad dvigalkam, saj se je tej težavi zelo enostavno izogniti. Hidravlično dvigalko lahko uporabljate v kombinaciji z visokokakovostnimi stojali. Ko dvignete avto z dvigalko, postavite pod vozilo stojala in nanje naslonite avto, namesto da se zanašate na hidravlični mehanizem dvigala. Ročno potresite vozilo, da zagotovite trdno nastavitev, šele potem pa pričnete z delom. Kot dodaten varnostni ukrep pa lahko pod svoj avto namestite tudi pnevmatiko. Vendar ta naj ne nadomešča stojal.

2. Avto vedno dvignite na ravno podlago.

Tega ni mogoče dovolj poudariti. Nikoli ni dobra ideja, da dvigujete vaš avtomobil na katerem koli drugem terenu, kot pa na ravnem. Postavitev dvigalke ter stojal pod kotom lahko povzroči nevarnost prevrnitve, saj lahko avtomobil zlahka preide središče glede na dvigalo in pade. Na splošno je kakršenkoli dvig na neravnem terenu nevaren in se ga zato moramo strogo izogibati.

3. Počasi dvignite in spustite avto.

Počasno dviganje in spuščanje avtomobila vam omogoča, da prepoznate morebitne težave, preden se te zgodijo, in jih posledično tudi preprečite. Poleg tega lahko prehitro spuščanje avtomobila privede do več scenarijev, kateri lahko pripeljejo do poškodbe vašega avtomobila. Ko uporabljate dvigalko, je najbolje, da uporabljate počasne in nadzorovane gibe.

4. Na avtomobilu uporabite ustrezna dvižna mesta.

Preden začnete z dvigom je izredno pomembno vedeti, kam je potrebno nastaviti dvigalko. Vaš avto ima zelo natančne točke, kjer je bil okvir ojačan, da podpira obremenitev avtomobila, ko ga dvignete z dvigalko. Ta mesta so vedno navedena v navodilih za uporabo vašega avtomobila in pogosto dobro označena na samem avtomobilu. V nobenem primeru ne dvigujte avtomobila, razen če ste prepričani, da ga dvigujete z ustreznega mesta.


Kaj paziti pri nakupu dvigalke?

Pri nakupu talne dvigalke morate upoštevati več dejavnikov. Čeprav je vaša predvidena uporaba pomembna, morate biti pozorni tudi na nekatere druge vidike, s katerimi se prepričate, da ste opravili pameten nakup in niste nasedli nobenemu od »izkušenih«.

1. Razmislite, na katerem tipu avtomobila boste uporabili dvigalko.

Kot ste verjetno že ugotovili, ni vsaka dvigalka primerna za vsako vozilo. Tip avtomobila torej igra, pri izbiri pravilne dvigalke, pomembno vlogo. Tu je najpomembnejši odmik od tal. Oddaljenost od tal je opredeljena kot višina najnižje točke dviga.

Avtomobile z majhno oddaljenostjo od tal je običajno najlažje dvigniti s krokodilko. Dejansko so dvigalke v tem slogu na voljo v "nizko profilnih" možnostih za posebne avtomobile, kot so športni in dirkalni avtomobili. Talna dvigalka je priljubljena tudi za večino limuzin, terencev, dostavnih vozil, kupejev in kombijev.

Če imate posebej visok avto, boste morda našli ustreznejšo ročno dvigalko. Če želite shraniti dvigalko v prtljažniku in jo uporabiti le v nujnih primerih, potem je škarjasta dvigalka, zaradi kompaktne velikosti in nizke cene, idealna. Kljub temu bo hidravlična talna dvigalka primerna za večino ljudi in večino avtomobilov, zato je najbolje, da se držite hidravlične talne dvigalke, če se ne morete odločiti.

2. Upoštevajte težo svojega avtomobila.

Vse talne dvigalke so ocenjene na določeno največjo nosilnost. Pazite, da največja nosilnost dvigalke, ki jo želite kupiti, ne presega količino teže, ki jo nameravate dvigniti. Običajno je ta ocena podana v tonah, najpogostejši pa so 2-tonski in 3-tonski. Pomembno je vedeti, da vaša dvigalka nikoli ne bo podpirala 100% teže vašega avtomobila. Najslabši primer je dvig blizu motorja, kjer bo verjetno podprla približno 60% celotne teže vozila.

Kljub temu je splošno pravilo, da je večino kompaktnih in ekonomičnih srednje velikih avtomobilov mogoče varno dvigniti z 2-tonsko dvigalko. Za luksuzne srednje velike avtomobile, džipe, dostavna vozila in terenska vozila je bolj primerna 3-tonska dvigalka. Če imate posebej težek ali velik avto, boste morda morali skočiti do 3,5 ali 4 tone, vendar to ne velja za večino avtomobilov.

3. Upoštevajte kakovost izdelave.

Kot pri vsaki naložbi se tudi pri nakupu talne dvigalke splača preveriti izbor in kakovost posameznih izdelkov. Dolgoročno vas bo visokokakovostna talna dvigala stala manj kot nakup slabo izdelane, ki jo boste morali nenehno popravljati ali celo menjati.  

Če želite prepoznati dvigalko z vrhunsko kakovostjo izdelave, je najbolje, da jo izvlečete in pogledate, če lahko. Dobro zgrajena talna dvigalka bo imela pretežno kovinske dele, slabša dvigalka pa veliko plastičnih. Poleg tega je kakovost obdelave pogosto pokazatelj kakovosti materiala. Če je veliko brušene ali polirane kovine z nekaj lepo pobarvanimi / prevlečenimi odseki, lahko to pomeni, da proizvajalec skuša pokazati svoje sestavne dele.

Nasprotno pa, če je barva na vsakega sestavnega dela nenamerno naložena z vidnim nanosom, proizvajalec morda skuša skriti kovine slabše kakovosti. Poleg tega bo visokokakovostna talna dvigalka težka in bo delovala nemoteno, prav tako pa ne sme biti puščanja.Alen Škotnik
shop@lincos.si
11.12.2020

Deli na družbenih omrežjih

© Lincos. Spletna trgovina Shopamine. Nastavitve piškotkovMoji podatki

Na spletni strani Lincos poleg obveznih piškotkov uporabljamo še analitične in oglaševalske piškotke ter piškotke družbenih omrežij.

V kolikor s tem soglašate, vas prosimo da kliknete na gumb "POTRJUJEM". Za natančen opis in nastavitev rabe posameznih piškotkov, kliknite na gumb NASTAVITVE PIŠKOTKOV.

×
Upravljanje s piškotki na spletnem mestu Lincos
Obvezni piškotki

so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje. Za njihovo uporabo nismo dolžni pridobiti soglasja.

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

1. Splošno o piškotkih 1.1. Kaj so piškotki

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina sodobnih spletnih mest shrani v naprave uporabnikov, torej oseb, ki s svojimi napravami katerimi dostopajo določene spletne strani na internetu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom uporabnika, saj lahko v brskalniku, ki ga uporabnik uporablja, hranjenje piškotkov omeji ali onemogoči.

Tudi ob obisku spletne strani in njenih podstrani, ter ob izvajanju operacij na strani, se na vaš računalnik, telefon oziroma tablica, samodejno oziroma ob vašem izrecnem soglasju namestijo določeni piškotki, preko katerih se lahko beležijo različni podatki.

1.2. Kako delujejo in zakaj jih potrebujemo?

Vsakemu obiskovalcu oziroma nakupovalcu je ob začetku vsakokratne uporabe spletne trgovine dodeljen piškotek za identifikacijo in zagotavljanje sledljivosti (t.i. "cookie"). Strežniki, ki jih podjetju nudi podizvajalec, samodejno zbirajo podatke o tem kako obiskovalci, trgovci oziroma nakupovalci uporabljajo spletno trgovino ter te podatke shranjujejo v obliki dnevnika uporabe (t.i. »activity log«). Strežniki shranjujejo informacije o uporabi spletne trgovine, statistične podatke in IP številke. Podatke o uporabi spletne trgovine s strani nakupovalcev lahko podjetje uporablja za anonimne statistične obdelave, ki služijo izboljševanju uporabniške izkušnje in za trženje izdelkov in/ali storitev preko spletne trgovine.

Posredno in ob pridobitvi soglasja, lahko spletna trgovina na napravo obiskovalca oziroma nakupovalca shrani tudi piškotke zunanjih storitev (npr. Google Analytics) ki služijo zbiranju podatkov o obiskih spletnih mestih. Glede zunanjih storitev veljajo pravilniki in splošni pogoji o obdelovanju osebnih podatkov, ki so dostopni na spodnjih povezavah.

2. Dovoljenje za uporabo piškotkov

Če so vaše nastavitve v brskalniku s katerim obiskujete spletno mesto takšne, da sprejemajo piškotke, pomeni, da se z njihovo uporabo strinjate. V primeru, da ne želite uporabljati piškotkov na tem spletnih mest ali jih odstraniti, lahko postopek za to preberete spodaj. Toda odstranitev ali blokiranje piškotkov lahko rezultira v neoptimalnem delovanju tega spletnega mesta.

3. Obvezni in neobvezni piškotki ter vaše soglasje 3.1. Podjetje za uporabo obveznih piškotkov ni dolžno pridobiti vašega soglasja (obvezni piškotki):

Obvezni piškotki so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje.

3.2. Piškotki, ki niso nujni z vidika normalnega delovanja spletne strani, in za katere smo dolžni pridobiti vaše soglasje (neobvezni piškotki):

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

5. Kako upravljati s piškotki?

S piškotki lahko upravljate s klikom na povezavo "Nastavitve piškotkov" v nogi spletne strani.

Nastavitve za piškotke pa lahko nadzirate in spreminjate tudi v svojem spletnem brskalniku.

V primeru, da želite izbrisati piškotke iz vaše naprave, vam svetujemo, da se držite opisanih postopkov, s tem pa si boste najverjetneje omejili funkcionalnost ne samo našega spletnega mesta, ampak tudi večino ostalih spletnih mest, saj je uporaba piškotkov stalnica velike večine sodobnih spletnih mest.