• Napotki za nakup dvostebrnega dvigala

Napotki za nakup dvostebrnega dvigala

Nazaj

Kako izbrati primerno dvostebrno dvigalo?

Dvigala so ena najpomembnejših tehničnih naprav v avtomobilski delavnici. Ravno zaradi tega je pomembno, da se pred nakupom podrobno informirate in se tako izognete posledicam ter visokim stroškom.

Ta članek je v pomoč kupcem, ki iščejo primerno dvostebrno dvigalo, bodisi kot poklicni ali hobi mehanik.

Dejanski namen dvigala je, da mehaniku olajša živjenje, tako z vidika zdravja kot tudi učinkovitosti.

Kljub raznolikosti dvigal za vozila se bomo omejili na nakup dvostebrnih dvigal, saj v delavnicah veljajo kot obvezna oprema. Podatki kot so uporaba dvostebrnega dvigala, varnost pri delu in koristni nasveti za pametno nakupovanje, vse to lahko izveste v nadaljevanju tega članka.

V primerjavi z drugimi vrstami dvižne opreme (npr. škarjasto dvigalo, ...) so dvostebrna dvigala primerna predvsem za osebne avtomobile. V prihodnosti vam bomo dali tudi podroben pregled teh vrst.

Katera dvigala uporabljajo mehaniki?

Trenutno so na trgu različne vrste dvigal in mehanizmov, s katerimi lahko dvignete različne vrste vozil. Glede na delovne potrebe mehaniki uporabljajo dvigalke ali dvižne ploščadi. Razen cenovnih razlik je glavna razlika med tema dvema dvigaloma ta, da se pod dvižno ploščadjo lahko prosto sprehajate in da omogoča višji dvig vozila. Poznamo 3 vrste dvižnih ploščadi: stebrne, škarjaste in paralelogramske dvižne ploščadi.

Za stebrna dvigala je običajno, da potrebujejo veliko prostora, a ravno zato omogočajo popolnoma brezhibno delo. Ta vrsta dvigala je najbolj priljubljena tako pri profesionalnih kot ljubiteljskih mehanikih. V osnovi so ta dvigala razdeljena na talne in nadstropne dvigalke, ki se nato med seboj razlikujejo po številu stebrov. Znane so eno, dve ali štiri dvižne ploščadi, obstajajo pa tudi škarjaste in paralelogramske (vzporedne).

Pri škarjastih dvigalih delo ne poteka tako brezhibno, ampak precej omejeno, saj višina dviga ni tako visoka kot pri stebrnih dvigalih, zato je ta vrsta dvigala primerna samo za karoserijo in barvanje.

Vzporedna dvigala so kot kombinacija stebrnih in škarjastih dvigal, saj njihova konstrukcija ne zahteva toliko prostora, hkrati pa ponujajo skoraj tako brezhibno delo kot stebrna dvigala.

Katero dvigalo je najbolj praktično?

Od vseh možnih dvigal je dvostebrno dvigalo z razlogom najbolj priljubljena možnost za mehanike in navdušence. Na voljo so za različne nosilnosti od 2 ton navzgor in s široko paleto izvedb podpornih ročic, tako da obstaja za vsako vozilo primerno dvostebrno dvigalo. Glede na višino stropa lahko izbirate med dvižno ploščadjo z ali brez pogonske plošče.

Pri dvostebrnem dvigalu, ki na tleh nima ploščadi in je torej brez pogonske plošče, je postavitev opreme za odtok olja, dvigalk za menjalnike ali drugih naprav pod vašim avtomobilom poenostavljena. Pri tej vrsti je dviganje omogočeno s pomočjo štirih izvlečnih in nastavljivih podpornih rok skozi vretenske navoje z električnim pogonom. Prilagodite ga lahko tako simetričnim kot tudi asimetričnim rokam, pri čemer zložljivi adapter zagotavlja največjo višinsko prilagodljivost. Z isto platformo lahko dvigate nizke športne avtomobile in športna terenska vozila, ne da bi poškodovali stranski prag.

Zakaj imajo podporne roke različne dolžine?

Simetrična

  • Vse 4 podporne roke so enake dolžine, prednost se kaže v prilagodljivosti različnih pritrdilnih mest na vozilu. S številnimi dvižnimi ploščadmi lahko vozila še vedno dvigamo asimetrično.
  • Druga prednost simetričnih nosilnih rok je, da se dvižno vozilo lahko zapelje na ploščad naprej ali nazaj, saj na delu dvigala ni nobenih specifikacij.

Asimetrična

  • Najpogostejša oblika podpornih ročic za dvigala z dvema nosilcema je asimetrična oblika. To pomeni, da ima platforma 2 kratki podporni roki in 2 dolgi podporni roki.
  • Sprednji del vozila, kjer je nameščen motor, predstavlja težki del, zato ga namestimo na kratke nosilne roke. Zadnji del vozila dvignejo dolge nosilne roke. Ta zasnova podporne roke ima to prednost, da je vhod do vrat lažje dostopen.

Medtem ko imata obe vrsti dvigal nastavljive roke, ki omogočajo nekatere spremembe, je dobro, da svoje dvigalo izberete glede na tisti tip vozila, ki ga boste dvigovali. Če na primer delate predvsem na velikih terencih, izberite dvigalo, ki ustreza velikosti in teži tega vozila. Dvigalo lahko vedno prilagodite za druge tipe vozil (manjša vozila).

Zakaj potrebujem večjo nosilnost?

Pomembno je omeniti, da je treba biti previden pri porazdelitvi teže. Teža vozila mora biti enakomerno razporejena na ploščadi. Včasih je večinski tovor vozila med dvigom ali v sprednjem ali v zadnjem delu vozila.

Noben krak dvostebrnega dvigala ni narejen tako, da dvigne več kot četrtino navedene nosilnosti celotnega dvigala.

Katere metode dviganja obstajajo?

Hidravlični mehanizem

Vsako hidravlično dvigalo ima v vsakem stolpcu dvostebrnega dvigala dvižni valj, v katerem se črpa ali odvaja olje.

Hidravlika ni zasnovana tako, da dolgo vzdržuje višino, zato je v rednih časovnih presledkih blokiranje zelo pomembno. To pomeni, da je treba na želeni višini dviga ploščad spustiti do naslednje mehanske zapore, da se razbremeni hidravlični sistem. Velika prednost hidravlične ploščadi je ekonomična poraba energije. Hidravlična ploščad je praviloma hitrejša od ploščadi vretena s časom dviga približno 40 sekund in časom spuščanja približno 30 sekund. Če se kaj zlomi, dvižni voziček pade v avtomatski varnostni zaklep in tako poskrbi za varnost.

Pomanjkljivost hidravličnega dvigala je ta, da zahteva več kot dvigalo vijaka. Poleg tega so stebri hidravlične dvižne ploščadi višji. Vgrajeni hidravlični cilindri zavzamejo več prostora, zato mora biti višina stropa najmanj 4 - 5 m visoka. Hitrost dvigovanja in spuščanja postane počasnejša zaradi hidravličnega olja, ki postane gostejše, ko se shladi.

Vijačni mehanizem

Napor pri dviganju vijaka je manjši kot pri hidravlični ploščadi, zato ga je lažje in hitreje nastaviti. Tu potrebujete nižjo višino stropa, med 2,5 in 3 m. Če se podporna matica zlomi, varnostni sistem omogoča, da dvižni nosilec pade na varnostno matico in vas tako zaščiti pred nesrečo. Lahko se uporablja tudi kot dodatno parkirno mesto. Vendar ima vijačno dvigalo tudi svoje pomanjkljivosti.

Ena od pomanjkljivosti stopnice vijaka je hitrost dviganja. V primerjavi s hidravlično ploščadjo traja dvig 40 do 60 sekund dlje in ima zaradi dveh motorjev večjo porabo energije. Olje vijaka je treba redno polniti, meja obrabe pa je približno 8 let, po tem je treba podporno matico zamenjati, sicer se podporna matica lahko zlomi, med drugim je menjava podporne matice zelo draga.

Kako ostajajo dvižne roke sinhrone?

Elektronsko pomeni, da je v obeh stolpcih nameščen potenciometer, ki šteje vrtljaje vretena in jih prenaša na vezje. To vezje elektronsko nadzoruje, kateri motor se na kratko ustavi, tako da oba dvigala (del dvižne ploščadi, na katerem sta pritrjenini nosilni roki) spet dosežeta enako višino. V praksi se to zelo pogosto izkaže za nepraktično. Ta vrsta dvigala stane tudi veliko denarja in za pravilno namestitev zahteva poklicnega mehanika.

Mehanska kompenzacija višine je zelo preprost in zanesljiv način za nadzor višine obeh paletnih vozičkov, saj je na oba paletna vozička pritrjen tanek krmilni kabel. Vmes teče čez jermenico, na koncu katere je pritrjena pločevina (kovinska plošča) z vdolbino, v kateri sta dve končni stikali. Če se eden od obeh dvigal dvigne nekoliko hitreje kot drugi, se krmilni kabel podaljša in pločevina se zato vleče le v eno smer, pri čemer se aktivira eno od končnih stikal. Takoj, ko sta oba dvigala spet na isti višini, pločevina spet sprosti končno stikalo.

Zakaj se dvigala razlikujejo pri odklepanju varnostne ključavnice?

Vsa dvigala s stebri imajo v vsakem stolpcu samodejno varnostno zaporo, ki se dvigne pri dvigovanju in blokira spuščanje ploščadi. Obstajajo 3 vrste mehanizmov za sprostitev ključavnic, tako da se dvigalo lahko premika navzdol.

1. Enotočkovna sprostitev z ročico

2. Ročna sprostitev jeklenice

3. Elektronsko (samodejno) odklepanje

Enotočkovno sprostitev ročice - Če želite spustiti dvignjeno vozilo, spustite ključavnice tako, da povlečete ročico za zaklepanje in nato pritisnete gumb za spust na nadzorni plošči, dokler se vozilo ne spusti na tla.

Ročno odklepanje jeklenih kablov - zahteva več časa kot enotočkovna ključavnica za odklepanje ali elektronski sistem zaklepanja. Za spustitev vozila je treba ključavnice v vsaki koloni sprostiti ločeno. Mehanik mora hoditi z ene strani dvigala na drugo in potegniti sprostitvene žice na spodnji strani vsakega vozička na vsakem stolpcu. Če dvigalo ni popolnoma dvignjeno, morate potegniti kolena, da vlečete sprostitvene žice. Kroglice se spet zaskočijo šele, ko se dvigalo znova dvigne, tako da je s tem sistemom mogoče na dvigalu pustiti delno spuščeno vozilo s sproščenimi kroglicami.

Elektronsko (samodejno) odklepanje - Dvostebrno dvigalo z avtomatskim zaklepanjem je dražji nakup, vendar ima svoje prednosti. V vsakem stolpcu sta 1 ali 2 zatiča na visoki in nizki ravni ali samo en zatič na srednji ravni. Ti zatiči se sprožijo s pomočjo magnetne tuljave ali pnevmatskih cilindrov. Pri upravljanju krmilne enote se hkrati sprostijo vse klešče in vozilo se lahko spusti na dvižno ploščad. Večina dvigal za avtomobile ima samodejni sistem, ki le rahlo dvigne dvigalo, da razbremeni ključavnico, preden se začne spuščati. Prav tako je po tem, ko ste dvignili vozilo, ključavnico treba ročno znižati, preden boste zapeljali pod dvignjeno vozilo.

Slabosti dvostebrnih dvigal

Čeprav obstaja veliko povpraševanje po dvostebrnih dvigalih, obstajajo tudi slabosti pri delu s to vrsto dvigal.

Edino pri čemer se delo s temi dvigali ne izkaže za najbolj praktično so stranska obloga in delo na vratih, saj je na obeh straneh vozila postavljen steber, zaradi česar ​je to območje nekoliko težje dostopno.

Stranski obrobi in globina vozila so na splošno lahko težava, če imajo ploščadi talno ploščo. Za delavnice, ki se ukvarjajo s športnimi avtomobili, so boljše možnosti ploščadi z zgornjim ali podtalnim priključkom.

Težava je tudi z mobilnostjo dvigalk. V primerjavi s škarjastimi dvigali (z izjemo talnih) obstaja možnost ponovne namestitve dvigala.

Povzetek

Stebrna dvigala spadajo med najbolj priljubljene naprave za dvigovanje in servisiranje osebnih in tovornih vozil. V kolikor iščete novo dvigalo za vašo profesionalno ali hobi delavnico, ni boljše izbire, kot dvostebrno dvigalo.

V tem članku smo ugotovili, da morate pri iskanju pravilnega dvostebrnega dvigala pomisliti na številne dejavnike. Sprva se je pomembno vprašati; Katera vozila boste dvigovali? To vam bo pomagalo pri ugotavljanju zahtevane nosilnosti in razpona dvižnih rok. Posledično boste nato tudi ugotovili zahtevan prostor, ki ga potrebujete za postavitev takšnega dvigala, saj se z večjo z večjo nosilnostjo dvigala povečajo tudi prostorne zahteve.

Višina vozil je ključnega pomena pri določitvi oblike dvigala – ali bo imelo talno ali stropno povezavo? Za delavnice, ki se ukvarjajo s športnimi avtomobili, so priporočena dvigala z zgornjim ali podtalnim priključkom.

V kolikor pa se ukvarjate z obdelavo karoserije, pa se delo s temi dvigali ne izkaže za najbolj praktično, saj je na obeh straneh vozila postavljen steber, zaradi česar je to območje nekoliko težje dostopno.Adriana Štebih & Alen Škotnik
shop@lincos.si
8.6.2021

Deli na družbenih omrežjih

© Lincos. Spletna trgovina Shopamine. Nastavitve piškotkovMoji podatki

Na spletni strani Lincos poleg obveznih piškotkov uporabljamo še analitične in oglaševalske piškotke ter piškotke družbenih omrežij.

V kolikor s tem soglašate, vas prosimo da kliknete na gumb "POTRJUJEM". Za natančen opis in nastavitev rabe posameznih piškotkov, kliknite na gumb NASTAVITVE PIŠKOTKOV.

×
Upravljanje s piškotki na spletnem mestu Lincos
Obvezni piškotki

so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje. Za njihovo uporabo nismo dolžni pridobiti soglasja.

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

1. Splošno o piškotkih 1.1. Kaj so piškotki

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina sodobnih spletnih mest shrani v naprave uporabnikov, torej oseb, ki s svojimi napravami katerimi dostopajo določene spletne strani na internetu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom uporabnika, saj lahko v brskalniku, ki ga uporabnik uporablja, hranjenje piškotkov omeji ali onemogoči.

Tudi ob obisku spletne strani in njenih podstrani, ter ob izvajanju operacij na strani, se na vaš računalnik, telefon oziroma tablica, samodejno oziroma ob vašem izrecnem soglasju namestijo določeni piškotki, preko katerih se lahko beležijo različni podatki.

1.2. Kako delujejo in zakaj jih potrebujemo?

Vsakemu obiskovalcu oziroma nakupovalcu je ob začetku vsakokratne uporabe spletne trgovine dodeljen piškotek za identifikacijo in zagotavljanje sledljivosti (t.i. "cookie"). Strežniki, ki jih podjetju nudi podizvajalec, samodejno zbirajo podatke o tem kako obiskovalci, trgovci oziroma nakupovalci uporabljajo spletno trgovino ter te podatke shranjujejo v obliki dnevnika uporabe (t.i. »activity log«). Strežniki shranjujejo informacije o uporabi spletne trgovine, statistične podatke in IP številke. Podatke o uporabi spletne trgovine s strani nakupovalcev lahko podjetje uporablja za anonimne statistične obdelave, ki služijo izboljševanju uporabniške izkušnje in za trženje izdelkov in/ali storitev preko spletne trgovine.

Posredno in ob pridobitvi soglasja, lahko spletna trgovina na napravo obiskovalca oziroma nakupovalca shrani tudi piškotke zunanjih storitev (npr. Google Analytics) ki služijo zbiranju podatkov o obiskih spletnih mestih. Glede zunanjih storitev veljajo pravilniki in splošni pogoji o obdelovanju osebnih podatkov, ki so dostopni na spodnjih povezavah.

2. Dovoljenje za uporabo piškotkov

Če so vaše nastavitve v brskalniku s katerim obiskujete spletno mesto takšne, da sprejemajo piškotke, pomeni, da se z njihovo uporabo strinjate. V primeru, da ne želite uporabljati piškotkov na tem spletnih mest ali jih odstraniti, lahko postopek za to preberete spodaj. Toda odstranitev ali blokiranje piškotkov lahko rezultira v neoptimalnem delovanju tega spletnega mesta.

3. Obvezni in neobvezni piškotki ter vaše soglasje 3.1. Podjetje za uporabo obveznih piškotkov ni dolžno pridobiti vašega soglasja (obvezni piškotki):

Obvezni piškotki so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje.

3.2. Piškotki, ki niso nujni z vidika normalnega delovanja spletne strani, in za katere smo dolžni pridobiti vaše soglasje (neobvezni piškotki):

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

5. Kako upravljati s piškotki?

S piškotki lahko upravljate s klikom na povezavo "Nastavitve piškotkov" v nogi spletne strani.

Nastavitve za piškotke pa lahko nadzirate in spreminjate tudi v svojem spletnem brskalniku.

V primeru, da želite izbrisati piškotke iz vaše naprave, vam svetujemo, da se držite opisanih postopkov, s tem pa si boste najverjetneje omejili funkcionalnost ne samo našega spletnega mesta, ampak tudi večino ostalih spletnih mest, saj je uporaba piškotkov stalnica velike večine sodobnih spletnih mest.